Hur ska man hjälpa skadade vid olycka?
Svar
Vid en trafikolycka har du vissa skyldigheter oavsett om du har skuld till olyckan eller inte. Om du som trafikant har haft del i en trafikolycka är du i första hand skyldig att stanna kvar på platsen. Du måste också hjälpa till att varna andra fordonsförare och försöka trygga trafiksäkerheten på platsen.
Vid en allvarlig olycka bör du eller se till att någon annan larmar räddningstjänsten så snart som möjligt.
Du ska också försöka hjälpa skadade personer. Du skall inte annat än i nödfall flytta en skadad person. Bara om det finns risk för brand, explosion eller påkörning eller om den skadade på annat sätt är utsatt för livshotande fara bör du flytta en skadad person. Transport till sjukhus bör ske i ambulans. Hjälp bör ges enligt L-ABC (livsfarligt läge, andning, blödning, chock). Där livsfarligt läge anger om en person befinner sig i närheten av tex en brand, mitt på en trafikerad vägbana eller i vatten och måste flyttas omedelbart för att undvika ytterligare skada.
Om en person har puls men inte har tillräcklig andning, kontrollera att luftvägarna är fria och använd mun-mot-mun metoden om det behövs, när andningen har återkommit placera den skadade i stabilt sidoläge. Det förhindrar att tungan blockerar andningen samt att kräkningar eller blod rinner ner i luftvägarna. Stabilt sidoläge kallades tidigare framstupa sidoläge.
Vid en blödning är det viktigt att placera den skadade kroppsdelen så högt som möjligt och lägga ett första förband. Om blödningen är stark måste ett tryckförband läggas genom att placera ett hårt föremål över såret och lägga ett ganska hårt förband över så att det hårda föremålet trycks ordentligt mot såret. Förbandet får dock inte vara så hårt att det stoppar blodcirkulationen.
En chock uppstår vid kraftiga blödningar, brännskador eller inre skador och är ett livshotande tillstånd. Vanliga symptom är att personen är blek, kallsvettig, orolig och har snabb och svag puls. Dessutom är det vanligt att den skadade är törstig.
För att hjälpa en person i chocktillstånd:
- Lägg den skadade med huvudet lågt (tex i stabilt sidoläge)
- Lossa på slips, krage eller andra åtsittande föremål.
- Lägg en filt eller ett plagg över den skadade.
- Flytta inte den skadade, om det inte är nödvändigt.
- Ge inte någon vätska till den skadade.
Skriv en kommentar
Jag är inte en robot.
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Gå till frågan
Frågorna och svaren kring körkort och trafikregler är breda ämnen. Där många olika typer av frågor
kan förekomma därför finns frågorna uppdelade i flera olika kategorier.
Om du inte hittar svaret på din fråga kan du skicka in din fråga till oss via formuläret på
denna sida. Du kan även prova använda sökfunktionen, det räcker om du skriver någon del av ordet du söker
för att få ett resultat.